Poliisimuseosta kuvaa
Foto: Jarkko Järvinen, Polismuseet

Polismuseets virtuellt besök

360˚ virtuell utställning

Hur har polisens arbete förändrats under decennierna? Vad gjorde egentligen en skjutsrättare eller en vårdpolis? När inledde internetpolisen sitt arbete?

Polismuseets permanenta utställning Polisen på plats! ger svar på dessa och många andra frågor. Välkommen att bekanta dig med intressanta berättelser och föremål!

Följ också med den kände 1600-talshäxmästaren Antti Lieroinen på en tidsresa genom museet och lär dig om hur sättet att upprätthålla ordningen på förändrats genom tiderna.

Info om utställningen

Den permanenta utställningen Polisen på plats! skildrar såväl häxjakt, dråp och förräderi som dagens cyberbrottslighet. Du kan bland annat sätta dig i domarringen vid avrättningsyxan och lyssna på en inspelning om forna tiders stränga rättspraxis och ordningsmakt. I utställningen kan du vandra längs gator och gränder där polisen utför sitt dagliga arbete. Utställningen illustrerar “det brottsliga landskapet” under olika tidsperioder: brott, olyckor och livets avigsidor bland dem som polisen möter i sitt arbete.

Utställningen berättar om hur förhållandet mellan polisen och medborgarna förändrats genom tiderna, hur allmänheten upplevt polisen och hurdan roll polisen haft under olika tidsperioder. Ända in på självständighetstiden patrullerade konstaplarna med sträng uppsyn när de övervakade ordningen på gatorna. Leenden och överflödigt småprat med allmänheten betraktades inte som lämpligt för en polis.

I utställningen finns också föremål från Kriminalmuseet, vars huvudutställning finns på Centralkriminalpolisens högkvarter i Vanda. Kriminalmuseet är av säkerhets- och dataskyddsskäl inte öppet för allmänheten, men på Polismuseet är det möjligt att bekanta sig med många av Kriminalmuseets intressanta föremål och berättelserna de utgör en del av.

Obs.
Tidsresan med Antti Lieroinen som ingår i den virtuella rundturen är indelad i 16 avsnitt. Svensk textning finns att tillgå på vår YouTube-kanal, där avsnitten finns samlade som en helhet.

Museo
Poliisimuseo
Tema
Historia

Guidade virtuella turer

Museet har inga schemalagda guidade turer

Du kan kontakta museet och begära en guidad tur vid en tid som du väljer.

Kontakta oss

Så här besöker du Digimuseo.fi

  1. Besök ensam

    Du kan njuta av utställningarna när som helst, var som helst.

  2. Upplevelser tillsammans

    Du kan även boka en guidad tur för dig eller din grupp och uppleva utställningen tillsammans med en guide.

  3. Varje utställning är unik

    I Digimuseo.fi hittar du utställningar från olika museer runt om i Finland. Alla utställningar kan besökas gratis, till vissa kan du köpa ett mer omfattande inträde eller boka en guidad tur.