Anvisningar

Du kan välja att gå på specialutställningarna på museet på egen hand, ensam eller tillsammans med vänner eller köpa en virtuell guidad visning tillsammans med en museiguide.

 • Du kan bekanta dig med utställningens saker, konstverk och övrigt innehåll genom att klicka på infobollarna du ser i utställningen. De kan innefatta text-, ljud-, video- eller musikinnehåll.


  Alla våra utställningar fungerar antingen med AR- 360°-teknik och du kan röra dig i utställningen på flera olika sätt. Du kan välja ett innehåll som intresserar dig på menyn, röra dig med pilknapparna, förflytta dig genom att svepa på skärmen eller välja ett rum på kartan över museet.


  På utställningar som tagits fram med AR-teknik börjar rundvandringen alltid till vänster och fortsätter medsols. Du kan röra dig i utställningen genom att klicka på golvet, svepa på skärmen eller använda datormusen. När du flyttar telefonen/surfplattan öppnas utställningen alltid i riktning mot din rörelse.
  Vid problem kan du kontakta oss genom chatten som du hittar på sidans högra sida eller lämna feedback via blanketten.
 • Digimuseo.fi erbjuder tre olika besöksmöjligheter: gratis utställningar, avgiftsbelagda specialutställningar och avgiftsbelagda guidade turer. Du kan besöka de utställningar som är gratis när som helst. En del av utställningsinnehållet är avgiftsbelagda och genom att betala en inträdesavgift kan du besöka hela utställningen.

  Du kan även reservera och köpa en guidad tur för din grupp. En dedikerad guide från varje museum är ansvarig för den guidade visningen och den sker genom Cisco Webex - platformen.
  1. Gå till utställningen egna sida,välj en lämplig tidpunkt för din grupp och lägg den i korgen.

  2. Fyll i betalningsuppgifterna och betala turen i webbutiken.

  3. Du får en länk till din email med en kalenderinbjudan och information om utställningen. Förvara dem omsorgsfullt!

  4. Du kan dela länken till max 25 gruppmedlemmar.


  5. Ifall ingen av de föreslagna datumen passar, kan ni även föreslå en egen tid genom att ta kontakt.

Vanliga frågor

Det ska vara lätt att besöka det digitala museet. Här finns de vanligaste frågorna om utställningarna och det digitala museets tjänster. De kan hjälpa dig att göra ett lyckat besök!

 • Utställningarna stöds av de flesta webbläsare och operativsystem. Vid eventuella problem kontrollera att din webbläsare är uppdaterad till den nyaste versionen. Ifall problemen fortsätter, pröva med en annan webbläsare. Ifall utställningen inte snurrar eller fortskrider långsamt, lönar det sig att tömma cache. Den bästa upplevelsen får du med snabb internetanslutning.

  Utställningarna funkar bäst med de nyaste versionerna av: Safari, Google Chrome och Firefox. Märk att guidade visningar funkar inte med Internet Explorer- eller Microsoft Edge webbläsare.
 • Digitala utställningar fungerar i stort sätt på alla enheter. Du kan bäst njuta av utställningarnas innehåll från en större bildskärm.

  360- utställningarna: Du kan välja ett innehåll som intresserar dig på menyn, röra dig med pilknapparna, förflytta dig genom att svepa på skärmen eller välja ett rum på kartan över museet. Samma logik fungerar oberoende enhet.

  AR- utställningar: Ifall du använder telefon eller surfplatta, känner utställningen igen positionen av din enhet. Du kan även använda datorn för att bekanta dig med dessa utställningar. För att röra sig använder du dig av musen, touchpad eller keyboard.
  1. Boka och betala din guidade tur i webshopen

  2. Du får en länk skickad till din e-postadress.

  3. Dela länken till de andra gruppmedlemmarna.

  4. När den guidade turen börjar, aktivera länken. Välj om du vill ha kameran och mikrofonen påslagna och anslut dig till det virtuella rummet. Vänta tills guiden och de övriga deltagarna ansluter och turen börjar.
 • Du deltar från en plats som du väljer själv, och du använder dator, pekdator eller telefon. Klädkoden är fri. Om du vill, kan du ha kameran frånslagen, men det är trevligare att umgås med guiden och gruppen om du har kameran på. Det viktigaste punkten i den digitala etiketten är att ta hänsyn till andra deltagare, sätta mikrofonen i "mute mode" när du inte talar, och att ha tålamod, eftersom alla inte är lika skickliga som användare av digitala tjänster, och vem som helst kan plötsligt råka ut för att förbindelsen avbryts. Det är också artigt att hälsa på guiden och presentera sig/säga sitt namn när man ställer frågor till guiden.
 • Välkommen! Ta kontakt med [email protected] så berättar vi mera.