Hugo Simbergin maailma kouluille

3D virtuaalinäyttely

Sukella syvemmälle Hugo Simbergin (1873 –1917) mielikuvitusmaailmaan. Simbergin herkät guassimaalaukset herääväthenkiin virtuaalisessa ympäristössä tarjoten ainutlaatuisen kokemuksen, jossa kaikki on yhtä aikaa kummallista ja samalla tuttua. 

Hugo Simberg on suomalaisen symbolismin tärkeimpiä taiteilijoita. Myytit, sadut ja mielikuvitus antoivat Simbergille uudenlaisen taiteen kielen. Sillä oli mahdollista ilmaista vaikeita ja monimutkaisia ajatuksia tai tunteita. Tyyliltään paikoin naivististen teosten merkitykset eivät tyhjene yhteen tulkintaan, vaan niissä on aina läsnä useita toisiinsa limittyviä kerroksia ja tasoja. 

Ainutlaatuinen virtuaalinäyttely esittelee Simbergin valonarkoja, paperipohjaisia guassimaalauksia, joiden esillä pitämiseen perinteisessä näyttelyssä liittyy paljon rajoituksia. Teokset ovat syntyneet 1890-luvun lopulla Simbergin taiteilijatien alkuvaiheessa, jolloin hän oleskeli Ruovedellä Akseli Gallen-Kallelan opissa sekä matkusti Lontooseen, Pariisiin ja Italiaan. Näyttelyn on kuratoinut FT Marja Lahelma.

Toteutuskumppaneina ovat toimineet tuotantoyhtiö Donkey Hotel Oy ja animointistudio Talking Animals. 

Parhaan kokemuksen saat tutustumalla näyttelyyn tietokoneen tai television näytöllä.

Materiaalit kouluille

Tämä opetusmateriaali on suunniteltu erityisesti yläkoululaisten ja lukiolaisten opettajille, jotka haluavat syventää oppilaidensa ymmärrystä Hugo Simbergin taiteesta. Virtuaalinäyttely tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua taiteilijan teoksiin ja niiden taustalla oleviin teemoihin.

Hugo Simbergin maailma -virtuaalinäyttely Meta Quest -laseille: https://www.meta.com/fi-fi/experience…

Opetusmateriaalissa on seitsemän erilaista teemaa, joista voitte valita käsiteltäväksi yksittäisiä tai useampia, riippuen ryhmänne kiinnostuksesta ja aikataulusta. Jokainen teema tarjoaa keskustelunaiheita ja tehtäviä, jotka voitte käydä läpi luokassa joko yksittäin tai pienryhmissä. Teemat ovat seuraavat:

0:17 Symbolismin äärellä

 • 0:56 Tehtävä: Moderni symboliikka

1:08 Mielen maisema

 • 1:57 Tehtävä: Mielenmaisemani tänään

2:22 Elämän ja kuoleman kiertokulku

 • 3:02 Tehtävä: Kysymys elämästä ja kuolemasta

3:23 Kuolema kuuntelee

3:57 Enkelit ja demonit

4:32 Piru tuli taloon

5:04 Tieto ja tuska

Näiden teemojen avulla oppilaat voivat syventää ymmärrystään symboliikasta, taiteen merkityksestä sekä elämän suurista kysymyksistä. Tehtävät on suunniteltu sopimaan yläkoululaisille ja lukiolaisille, mutta voitte vapaasti muokata niitä vastaamaan paremmin ryhmänne tarpeita. Olemme innokkaita jakamaan tämän opetusmateriaalin kanssanne ja toivomme, että se innostaa oppilaitanne tutkimaan Hugo Simbergin maailmaa syvemmin.

Hugo Simbergin maailma -virtuaalinäyttelyn esittelyvideo:

 

 

Museo
Kansallisgallerian kokoelmat
Luokka-aste
Luokat 7–9 Lukio
Oppiaine
Kuvataide

Opastetut virtuaalikierrokset

Kohteessa ei järjestetä opastettuja kierroksia

Näin vierailet digimuseossa

 1. Osallistu kotonasi

  Digimuseo.fi -palvelussa voit nauttia eri museoiden näyttelyistä missä ja milloin vaan.

 2. Koe yhdessä

  Voit vierailla Digimuseossa myös yhdessä ryhmäsi kanssa. Varaa opastettu kierros, niin voitte kokea virtuaalinäyttelyn kuten olisitte oikeassa museossa.

 3. Jokainen elämys on erilainen

  Digimuseossa löytyy näyttelyitä eri museoista ympäri Suomea. Suurin osa näyttelyistä on ilmaisia ja osaan on pääsymaksu.

Haluatko vierailla museossa fyysisesti?

Lue lisää museot.fi-sivulta
Ihmisiä museossa