Puheenvuoro

WÄINÖ – taiteilijan tarinoita

Oletko koskaan kulkenut Helsingin Rautatientorilla, ylittänyt Tampereen Hämeensillan tai vieraillut Aurajoen varrella sijaitsevassa WAMissa, Turun kaupungin taidemuseossa? Tällöin olet väistämättä törmännyt taiteilija Wäinö Aaltosen teoksiin. Julkisen taiteen mestarina ja aikansa kansallisena kuvanveistäjänä tunnettu Aaltonen on paikkansa suomalaisessa taidehistoriassa ansainnut, mutta millainen oli ihminen kaiken tämän takana?

WÄINÖ – Minä tahtoisin, että sydämeni olisi kuin kivi juhlistaa Wäinö Aaltosen näyttävää uraa ja sukeltaa hänen elämänsä alkuvuosikymmeniin. Kokonaisuuden myötä tutustumme taiteilijan uraan kahden kaupungin näkökulmasta. Matka alkaa Turusta – kaupungista, jossa sijaitsevat Wäinön lapsuudenkoti, opinahjot, sekä ensimmäiset työhuoneet. Myöhemmin seuraamme hänen askeliaan Helsinkiin. Digimuseoon toteutetussa kokonaisuudessa nähdään teosten ohella Wäinö Aaltosen valokuva-arkiston helmiä.

Wäinö Aaltonen teostensa keskellä Hirvensalon ateljeessa vuonna 1923. Kuva: Atelier Alppila, Wäinö Aaltosen arkisto, Turun museokeskus. Wäinö Aaltonen teostensa keskellä Hirvensalon ateljeessa vuonna 1923. Kuva: Atelier Alppila, Wäinö Aaltosen arkisto, Turun museokeskus.

WÄINÖ – Minä tahtoisin, että sydämeni olisi kuin kivi on Turun museokeskuksen ensimmäinen täysin digitaalisesti toteutettu näyttelykokonaisuus. Se merkitsee museokeskukselle hyppyä digitaaliseen aikaan ja edistää merkittävällä tavalla sisältöjen saavutettavuutta.

WÄINÖ on 3D-näyttely, jossa kuljet vapaasti näyttelyä varten luodussa virtuaaligalleriassa. Näyttelyn teoksia klikkaamalla pääset tutustumaan tarkemmin niiden tarinoihin. Seinillä riippuvien teosten lisäksi galleriassa on ensimmäistä kertaa näytillä 3D-esineitä, jotka luovat syvyyden tuntua virtuaaliseen näyttelykokemukseen.

Kuvaa WÄINÖ-galleriasta.Gallerianäkymää.


Tutustu Wäinö Aaltosen elämään tästä!

Lisätietoa näyttelystä:
Susanna Hujala, intendentti, näyttelyt, [email protected]