Puheenvuoro

Väritettyä totuutta – Nyt myös Digimuseossa

Väritetty totuus header

Väärennöksiä, rikollista taidekauppaa, petoksia, rahanpesua ja kavalluksia – taiderikollisuus näyttäytyy monenlaisena. Poliisimuseon näyttely Väritetty totuus – Taiderikoksia Suomessa kertoo suomalaisista taiderikoksista, poliisin tekemästä esitutkinnasta ja viranomaisyhteistyöstä muun muassa Kansallisgallerian tutkijoiden kanssa.

Esillä näyttelyssä on esimerkiksi väärennettyä ”Gallen-Kallelaa”, ”Schjerfbeckiä” ja ”Picassoa”. Kaikki teokset kuuluvat nykyään Poliisimuseon kokoelmiin. Alun perin ne on takavarikoitu poliisin esitutkinnan yhteydessä ja tuomittu valtiolle rikoksentekovälineinä.

Huijarit tuhoavat suomalaista kulttuuriperintöä

Suomessa taidevarkauksia on harvoin ja taiderikollisuudessa korostuvat taideväärennökset ja niillä tehtävä kauppa. Taideväärennöksillä tehdyt petokset ja rikollinen kauppa lähtivät nousuun 1980-luvulla. Suomessa runsaasti väärennettyjä taiteilijoita ovat esimerkiksi Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck, Eero Järnefelt, Nikolai Lehto ja Reidar Särestöniemi.

Taideväärennösten tehtailu perustuu markkinoihin: mitä ostetaan, sitä myös väärennetään. Väärennökset ovat rikoksia alkuperäisiä taiteilijoita, huijattua asianomistajia ja kansallista kulttuuriperintöä vastaan. Jokainen väärennetty teos alentaa ja tuhoaa kulttuuriperintöä. Väärennökset vääristävät taidemarkkinoita sekä vievät töitä ja toimeentuloa nykyisiltäkin taiteilijoilta. Vuodesta 2009 alkaen Operaatio FAKEn eli Keskusrikospoliisin tutkimien taiderikosten vahingot ovat olleet Suomessa lähes 20 miljoonaa euroa.

Alun perin 26.3.2021 Poliisimuseossa avattuun näyttelyyn pääset tutustumaan nyt myös Digimuseossa.