Forum Marinum - Sigyn

360˚ virtuell utställning

Barkskeppet Sigyn är en älskad pärla i landskapet vid Aura å i Åbo och en internationellt sett unik sevärdhet: Hon är det sista bevarade tremastade handelsfartyget av trä som seglat på världshaven. Ännu under senare delen av 1800-talet var barkskepp av trä en vanlig fartygstyp på världens hav. På den tjärdoftande skönhetens däck förflyttas du bakåt i tiden och får uppleva de anspråkslösa förhållanden där sjömännen levde och arbetade. Sigyn är öppen för besökare under sommarsäsongen och i den här digitala utställningen är hon öppen året runt. Välkommen ombord!  

Info om utställningen

I utställningen får du bekanta dig med alla utrymmen på barkskeppet Sigyn: du besöker kaptenens och befälets utrymmen, skansen där manskapet bodde, köket eller byssan, däcket, fartygets lastrum, och du får till och med klättra upp i en mast! På en tur runt flytdockan Loke kan du beundra fartyget från alla håll.  

Välj mellan två roliga rundturer som passar både för barn och vuxna! 

Under en rundtur som handlar om Sigyns besättning bekantar vi oss via videoklipp med fartyget och besättningens spännande arbete i storm och stiltje. På videorna figurerar också skeppskatten Tom! På en rundtur om småkryp får du göra en upptäcktsresa i de seglande krypens värld! Se dig om på Sigyn och flytdockan Loke och hitta åtta småkryp som gömmer sig på fartyget. Är skeppsmasken alls en mask och vad i all världen är en skeppsbagge? Och vad har loppor, löss, mjölbaggar, blodiglar, havstulpaner och fjärilar med Sigyn att göra?  

Skolklasser kan också självständigt bekanta sig med den virtuella utställningen om Sigyn. Innehållet är planerat speciellt för den grundläggande utbildningens årskurser. Här hittar du färdigplanerat undervisningsmaterial. 

 

Videorna om Sigyns besättning spelades in av Aleksi Saariranta och i rollerna ser man Ella Jokela, Siiri Vilkko och katten Mimosa. 

Museo
Forum Marinum
Tema
Historia

Guidade virtuella turer

Museet har inga schemalagda guidade turer

Du kan kontakta museet och begära en guidad tur vid en tid som du väljer.

Kontakta oss

Så här besöker du Digimuseo.fi

  1. Besök ensam

    Du kan njuta av utställningarna när som helst, var som helst.

  2. Upplevelser tillsammans

    Du kan även boka en guidad tur för dig eller din grupp och uppleva utställningen tillsammans med en guide.

  3. Varje utställning är unik

    I Digimuseo.fi hittar du utställningar från olika museer runt om i Finland. Alla utställningar kan besökas gratis, till vissa kan du köpa ett mer omfattande inträde eller boka en guidad tur.