Finlands Nationalgalleris samlingar

Finlands Nationalgalleri är den finska konstens hem och dess uppdrag är att främja kulturarv och konstnärlig utbildning. Vi har glädjen och äran att förvalta Finlands nationella konstsamling och tillhörande arkiv samt tre av landets mest kända museer. Kom och upptäck konstskatter på konstmuseet Ateneum, museet för nutidskonst Kiasma och konstmuseet Sinebrychoff, eller hitta ett helt nytt sätt att uppleva konst online, när det passar dig.

Finlands Nationalgalleris samlingar omfattar mer än 60 000 konstverk: målningar, skulpturer, konstgrafik, fotografier, installationer, filmer och värdefulla dokument som konstnärsbrev och ljudinspelningar.  

Dessa konstverk är inte bara undangömda i lagerlokaler, utan lever vidare i museernas dagliga arbete. Finlands Nationalgalleris samling kan också ses i landets viktigaste byggnader, vilket erbjuder unika konstupplevelser för alla konstälskare. Statens konstkommissions samling är å andra sidan öppen för allmänheten i statligt ägda byggnader runt om i Finland och resten av världen. 

Framtiden är också digital, och därför har vi lanserat Digitala Nationalgalleriet -programmet (2022-2024), som kommer att föra ut konstsamlingarna på nätet. På så sätt kan du uppleva konstens magi när som helst och var som helst. Följ med oss på en virtuell konstrunda och dyk djupt ner i konstens värld!