Tampere 1918 kouluille

360° virtuaalinäyttely

Tampere 1918 -näyttely esittelee laajan poikkileikkauksen yhteiskunnasta sodassa – lapsista ja vanhuksista työläisiin ja tehtaanjohtajiin. Yksityiskohtaisesti digitoitu näyttely tuo yleisön nähtäville heti sodan päättymisen jälkeen taistelupaikoilta kerättyjä esineitä, joista yli 50 on nähtävillä tarkkoina 3D-malleina.

Huhtikuun 6. päivän aamuna vuonna 1918 Tampere oli täynnä savuavia raunioita ja kaduilla lojuvia ruumiita. Kaksi tuhatta ihmistä oli saanut surmansa. Sota vaati lisää uhreja kaupungin valtausta seuranneissa rankaisutoimissa ja vankileireillä. Tapahtumat olivat suuri tragedia, johon sisältyi taistelevien osapuolien ja siviilien urhoollisuutta, kärsimystä ja kostonhimoa.

Tampere oli sisällissodan merkittävin kaupunki. Punaiset pyrkivät puolustamaan kaupunkiaan viimeiseen saakka, ja valkoiset halusivat vallata sen saavuttaakseen sodan ratkaisevan voiton. 30 000 sotilaan kamppailu on yhä Pohjoismaiden suurin kaupunkitaistelu.

Tampere 1918 -näyttely lähestyy vaikeaa aihetta avaamalla tapahtumien kulkua ja eri osapuolten näkökulmia ainutlaatuisten esineiden, valokuvien ja aikalaisten äänien kautta.

 

Materiaalit kouluille

Täältä löytyvät Tampere 1918 aiheiset tietoiskuvideot sekä koululaisten tehtävät. (Linkki avautuu uuteen välilehteen)

Tutustu myös Tampere 1918 -näyttelyn video-opastukseen.

Museo
Museokeskus Vapriikki
Luokka-aste
Luokat 7–9 Lukio
Oppiaine
Historia ja yhteiskuntaoppi

Opastetut virtuaalikierrokset

Kohteessa ei järjestetä opastettuja kierroksia

Näin vierailet digimuseossa

  1. Osallistu kotonasi

    Digimuseo.fi -palvelussa voit nauttia eri museoiden näyttelyistä missä ja milloin vaan.

  2. Koe yhdessä

    Voit vierailla Digimuseossa myös yhdessä ryhmäsi kanssa. Varaa opastettu kierros, niin voitte kokea virtuaalinäyttelyn kuten olisitte oikeassa museossa.

  3. Jokainen elämys on erilainen

    Digimuseossa löytyy näyttelyitä eri museoista ympäri Suomea. Suurin osa näyttelyistä on ilmaisia ja osaan on pääsymaksu.

Haluatko vierailla museossa fyysisesti?

Lue lisää museot.fi-sivulta
Ihmisiä museossa