Puheenvuoro

Turku on vuoden museokaupunki

Aurajoki ja Apteekkimuseo.

Turku on valittu Suomen kulttuurigaalassa vuoden museokaupungiksi. Muita finalisteja kilpailussa olivat Mikkeli ja Hämeenlinna.

Voittajan suurimmaksi ansioksi katsottiin digitaalisen museotyön kehittäminen. Turku on toiminut museoalan digitalisaation suunnannäyttäjänä ja Digimuseossakin turkulaisia museoita on jo neljä. Turussa on huomattu digitaalisen toimintaympäristön tuomat kiistattomat hyödyt.

Esimerkiksi Turku 1827 -näyttelyssä luodaan pari vuosisataa sitten tulipalossa kadonnut maailma kokonaan uudestaan VR- ja 360-tekniikoiden avulla. Wäinö Aaltosen museo otti seuraavan digitaalisen askeleensa, kun Aaltosen elämästä kertovassa virtuaaligalleriassa pääsee tutkimaan ensi kertaa myös 3D-kuvattuja veistoksia. Näyttely oli samalla WAMin kolmas vaihtuva näyttely Digimuseossa vuonna 2021. Myös Forum Marinumin Vedenalaisen sodankäynnin museo on hyvä osoitus virtuaalisen ympäristön tuomista eduista: yleisöllä on Forssassa sijaitsevaan fyysiseen näyttelyyn erittäin rajattu pääsy, mutta 360-kuvattuun virtuaalimuseoon jokainen pääsee tutustumaan milloin ja missä tahansa.

”Olemme halunneet keskittää digitaalisia näyttelyitä Digimuseoon, jonka voikin sanoa olevan yksi Turun museokeskuksen museotoimipaikoista.”

Tampereella 25.11. järjestetyssä kulttuurigaalassa palkinnon vastaanotti Turun kaupungin museopalvelujen johtaja Juhani Ruohonen.
”Olemme korona-aikana halunneet kehittää digitaalisia palvelujamme ja tuoda entistä enemmän tarjolle digitaalisia sisältöjä monissa eri kanavissa. Ja näin myös parantaa saavutettavuuttamme. Erityisesti olemme halunneet keskittää digitaalisia näyttelyitä Digimuseoon, jonka voikin sanoa olevan yksi Turun museokeskuksen museotoimipaikoista”, Ruohonen kommentoi Turun museokeskuksen digitaalista näyttelytyötä.

Tutustu Digimuseon näyttelyvalikoimaan täältä!

Artikkelikuva: Aurajoki ja Apteekkimuseo.
Turun kaupunki, Samu Valleala