Puheenvuoro

Suomen Joutsen seilaa digiaikaan

Kuva Suomen Joutsenesta Aurajoella pilvisenä päivänä.

Kesäinen tuulenvire museolaiva Suomen Joutsenen kannella on elämys, mutta vierailusesonki on kovin lyhyt. Turkulaisen merikeskus Forum Marinumin lippulaiva on jatkossa auki vuoden ympäri Digimuseo.fi –verkkopalvelussa.

Keväällä 2020 John Nurmisen Säätiön ja Suomen museoliiton omistaman Yhteinen Perintö Oy:n julkaisemassa Digimuseossa on mukana Vuoden Museo 2020 finalistimuseoita ja muita kulttuurikohteita. Digimuseon näyttelyvalikoima täydentyy nyt historiallisella Suomen Joutsenella.

”Suomen Joutsen on valtamerillä purjehtinut kansallisaarre, joka toimi nuoren valtion diplomaattisena käyntikorttina 1930 –luvun satamissa ympäri maailmaa. Tuon jo kohta sadan vuoden takaisen historianvaiheen lisäksi monet muistavat laivan merimiesammattikouluna 1960 –luvulta eteenpäin. On korkea aika saada tuo mittaamattoman arvokas historia osaksi digitaalista aikaamme”, luonnehtii Forum Marinumin toimitusjohtaja Tapio Maijala.

Suomen Joutseneen voi tutustua Digimuseossa kahdella eri tavalla. Maksuttomassa versiossa museovieras pääsee tutustumaan pääpiirteittäin laivan historiaan ja nykytilaan kuvien ja tarinoiden muodossa. Toisena vaihtoehtona on varata maksullinen etäopastus, jossa seikkaperäisen esittelyn lisäksi pääsee näkemään laivan muutoin saavuttamattomia alakansia ja muita yleisöltä suljettuja tiloja. Maksullisia digiopastuksia tarjotaan keskiviikkoisin, ja ne ovat varattavissa tästä linkistä.

Digitaaliset kulttuurisisällöt kaikkien ulottuvilla

Kuluttajien digitaalisen kulttuurin nälkä kasvaa ja Digimuseo vastaa tähän lisäämällä alustalleen uusia sisältöjä. Koronavuosi 2020 oli hankala kulttuurialalla, mikä osaltaan on vauhdittanut museoiden digipalveluiden kehittämistä. Vaikka moni on jo kyllästynyt etäelämään, digitaalisten kulttuurisisältöjen uskotaan jatkavan kasvuaan perinteisten kohdevierailuiden rinnalla. Esimerkiksi museolaiva voi olla esteellisille fyysisesti liian haastava kohde vierailla, tai vain etäisyyden vuoksi liian kaukana. Verkkopalvelut ovatkin merkittävä parannus museoiden saavutettavuuteen ja tietovarantojen avaamiseen.

Digitaalisuuden myötä museo voi tavoittaa aivan uusia kävijäryhmiä niin läheltä kuin kaukaa. Purjelaiva-aikakauden historiallinen helmi kiinnostaa myös kansainvälisesti. Alkuvaiheessa Suomen Joutsenen sisällöt avautuvat molemmilla kotimaisilla kielillä sekä englanniksi, mutta myöhemmälle jatkokehitykselle on jo mietitty kielivalikoiman laajentamista. Ennen kastamistaan Suomen Joutseneksi vuonna 1930 laiva on purjehtinut myös Ranskan ja Saksan lippujen alla. Varsinkin laivan ranskalainen rakennushistoria ja tuon aikakauden merkitys osana 1900-luvun alun merenkulkua on tarina, joka ansaitsee tulla mahdollisimman laajasti kuulluksi.

Tutustu näyttelyyn tästä.

Lisätiedot:

Kuvapankki:

http://www.forum-marinum.fi/fi/info/kuvapankki/

Suomen Joutsen:

Tapio Maijala
toimitusjohtaja, Forum Marinum -säätiö
tapio.maijala (at) forum-marinum.fi
050 342 45 00

Digimuseo.fi:

Kimmo Levä
pääsihteeri, Suomen museoliitto
kimmo.leva (at) museoliitto.fi
040 166 2816

Annamari Arrakoski-Engardt
Toimitusjohtaja, John Nurmisen Säätiö
annamari.arrakoski-engardt (at) jnfoundation.fi
+358 (0)400 477 878

Digimuseo

Digimuseossa voi tutustua historialliseen Suomen Joutseneen, Apteekkimuseon ja Qwenselin talon entisajan rohtoihin ja 1700-luvun sisustukseen ylhäisessä turkulaiskodissa, Helinä Rautavaaran museon kokoelmiin ympäri maailmaa kerätyistä valokuvista ja esineistä, Suomen maatalousmuseo Saran Ennen koneita -näyttelyyn, Linnanjuhlista tutun Presidentin linnan virtuaalikierrokseen ja John Nurmisen Säätiön kokoelman helmiin. Näyttelyissä voi vierailla itsenäisesti tai niihin voi varata opastuksen. Digimuseo.fi sai jo avausvuotenaan tunnustusta, sillä sivusto palkittiin hopeasijalla Finnish Web Awards-kilpailussa.

Digimuseo.fi:n toiminnasta vastaa yhteiskunnallinen yritys Yhteinen Perintö Oy. Sen omistajia ovat Suomen museoliiton hallinnoima FMA Creations Oy ja John Nurmisen Säätiö. Yhteinen Perintö Oy:n visiona on olla kulttuuriperinnön digitaalisten palveluiden ensisijainen toimittaja. Yrityksen tavoite on auttaa museoita menestymään digitaalisessa toimintaympäristössä.

Lue lisää:

www.digimuseo.fi

www.forum-marinum.fi

https://johnnurmisensaatio.fi/

https://museoliitto.fi/yhteinen-perinto