Puheenvuoro

Luokkaretkelle Digimuseoon!

KirjoittajaJaakko Vintturi, Riikka Soininen

Luokkaretket ovat pienille koululaisille mieleenpainuvia päiviä. Museokäynnit elävöittävät opetusta, rikastavat koululaisten arkea ja tutustuttavat heidät tärkeään museokulttuuriimme.

Opettajille luokkaretki usein tarkoittaa kuljetusten suunnittelua, lupalappujen kysymistä ja eväiden hankkimista – sekä toivottavasti runsaasti iloa onnistuneen elämyspäivän rakentamisesta. Siis normaaliin koulupäivään verrattuna paljon ylimääräistä vaivaa, tosin tärkeän asian puolesta.

Digimuseossa museo-opastukselle osallistuminen onnistuu luokkahuoneesta käsin ja sen saa mahtumaan yhdellekin oppitunnille. Opastuksesta vastaa aina halutun näyttelyn oma asiantunteva museo-opas!

Sarka-museon amanuenssi vetämässä virtuaaliopastusta Ennen koneita -näyttelyyn. Kuva: Elsa Hietala, Suomen maatalousmuseo Sarka.
Sarka-museon amanuenssi vetämässä virtuaaliopastusta Ennen koneita -näyttelyyn. Kuva: Elsa Hietala, Suomen maatalousmuseo Sarka.

Digimuseo-palvelun tämänhetkisistä museoista esimerkiksi Suomen maatalousmuseo Sarka on tarjonnut virtuaalisia koululaiskierroksia jo pidemmän aikaa. Seuraava kirjoitus on lainattu suoraan Sarka-museon omilta nettisivuilta. Koko tekstin otsikolla ”Mikä ihmeen virtuaaliopastus” voit lukea tästä linkistä.

”Sarka-museon virtuaaliopastukset ovat olleet kuluneen vuoden aikana suosittuja erityisesti koululaisten keskuudessa. Virtuaalikierros museoon on ollut tervetullutta vaihtelua oppilaiden korona-arkeen. Sarkaan on saatu koululaisvierailuja ympäri Suomea pääkaupunkiseudusta Pohjanmaalle. Erityisesti suurempien kaupunkien koululaisille maatalousmuseo on saattanut tuntua hyvin mielenkiintoiselta vierailukohteelta, jossa on oppinut paljon uutta ruuan alkuperästä ja menneisyyden suomalaisten elintavoista.

Virtuaalinäyttelyt ja -opastukset ovat uusi ja koko ajan kehittyvä palvelumuoto. Syksyllä Digimuseoon on myös tulossa varattavaksi uusi, kansanperinteen kauhu- ja kummitustarinoihin keskittyvä teemaopastus Ennen koneita -näyttelyyn.”

Koululaisia Lasten elämää aikaan ennen koneita -virtuaaliopastuksella luokkahuoneessa. Kuva: Sarka-museo
Koululaisia Lasten elämää aikaan ennen koneita -virtuaaliopastuksella luokkahuoneessa. Kuva: Suomen maatalousmuseo Sarka.

Vaivatonta nautiskelua, innostavaa oppimista. Digimuseoon voi saapua luokan kanssa vaikka kuinka usein!


Ota yhteyttä opastuksen varaamisesta osoitteeseen [email protected].