Puheenvuoro

Kokemuksia virtuaaliopastuksesta

KirjoittajaUnelma Krakau

Ikäihmisten tietotekniikkayhdistys ENTER ry:n digiopastajat tutustuivat Digimuseoon kesäkuussa. Turku Åbo 1827 -näyttely valikoitui kiinnostavimmaksi kohteeksi virtuaalikierrokselle. Lue Enterin vapaaehtoisen vertaisopastajan Digimuseo-kokemuksesta!

Vierailu Digimuseon Turku Åbo 1827 -näyttelyyn

Virtuaalisella retkellä Digimuseoon esiteltiin Turkua ennen vuoden 1827 tulipaloa. Kuljimme oppaan johdolla molemmin puolin jokea ja näimme sekä autiota seutua että komeita rakennuksia, joista sitten palossa hävisi suurin osa. Niitä on tänä päivänäkin jäljellä, tosin monet restauroituina.

Kuvakaappaus Turku 1827 -mallista
Kuvakaappaus Turku 1827 -mallista.

Palon jälkeen esimerkiksi Keisarillinen Turun Akatemia siirrettiin Helsinkiin. Nimi muutettiin Keisarilliseksi Aleksanterin-yliopistoksi ja Engelin suunnittelema nykyinen Helsingin yliopiston päärakennus valmistui 1832. Turun Akatemia kunnostettiin niin ikään Engelin ohjeiden mukaan ja se luovutettiin vuonna 1830 Turun hovioikeuden, Turun tuomiokapitulin ja lääninhallituksen käyttöön.

Akatemiatalo on nykyään hovioikeuden käytössä.
Nykyään Akatemiatalo on juhlasalia lukuunottamatta hovioikeuden käytössä. Juhlasalia hallinnoi Turun yliopisto. (Kuva: Markus Koljonen. Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0)

Tunnin kierros 360°-näkymää hyödyntäen oli mielenkiintoinen. Oppaan hyvä esitys innosti tutkimaan itsenäisesti ja syventyen tarjolla olevaa materiaalia. Itse kävin Apteekkimuseossa, Qwenselin talon näyttelyssä. Siellä voi katsella talon historiaa eteisen pottakaapista aina juhlasaliin saakka. Voimme kulkea kaikissa huoneissa, infotekstit kertovat esineistä napin painalluksella.

Apteekkimuseon ja Qwenselin talon sisäänkäynti
Kuvakaappaus Apteekkimuseon ja Qwenselin talon sisäänkäynniltä.

Virtuaaliset kohteet löytyvät netistä osoitteessa www.digimuseo.fi. Sieltä voi tutustua avoimiin ja ilmaisiin verkkonäyttelyihin. Osaan näyttelyistä voi myös varata opastetun kierroksen museo-oppaan opastamana.

Virtuaalisia museokäyntejä luodaan lisää ja niiden suosio jatkuu. Meillä ikäihmisillä on jäljellä rakkaus museoihin, mutta monille pitkät bussimatkat eri kaupunkien museoihin alkavat olla liian työläitä liikuntarajoitteiden vuoksi. On hienoa voida osallistua esteettömästi museokäynteihin ruudun äärellä.

Vuoden 1827 Turkua.
Virtuaalinen kaupunki on rakennettu Turun vuoden 1808 karttapohjaan. Tuhoutuneiden osien esille saamiseen on hyödynnetty Lidar-ilmalaserkeilausta. Inforuudut on laatinut Turun museokeskus.

Ilmakuvaa Luostarinmäestä
Ilmakuva digitaalisesti mallinnetusta Luostarinmäestä.

Digimuseossa on myös Turun museokeskuksen varsin vaikuttava Luostarinmäki 1827 -näyttely. Liikkuminen digitaalisen Luostarinmäen kujilla tuntuu lähes todelliselta, sillä 360°-tekniikka mahdollistaa vaikutelman korkeuseroista ja kuvissa on kasvillisuutta sekä materiaalien tuntua.

Kiitollisena retkestä ja uusista ideoista,
Unelma Krakau – vertaisopastaja

Alkuperäinen kirjoitus julkaistu 16.6.2022 Ikinörtti-blogissa: https://ikinortti.blogspot.com/2022/06/opastajien-kevatkiitosretket.html