Puheenvuoro

Kansallisgallerian virtuaalinäyttely mahdollistaa uuden tavan kokea Hugo Simbergin teoksia

Kansallisgallerian lokakuussa 2023 julkaistava virtuaalinäyttely vie katsojan syvemmälle Hugo Simbergin mielikuvitusmaailmaan. Simbergin syntymästä tuli tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Tämä ainutlaatuinen näyttely tuo esille Simbergin valonarkoja, paperipohjaisia guassimaalauksia, joiden esillä pitämiseen perinteisessä näyttelyssä liittyy paljon rajoituksia.

Näyttelyssä nähtävät teokset ovat syntyneet 1890-luvun lopulla Simbergin taiteilijatien alkuvaiheessa, jolloin hän oleskeli Ruovedellä Akseli Gallen-Kallelan opissa sekä matkusti Lontooseen, Pariisiin ja Italiaan.  Mukana on Simbergin rakastetuimpia teoksia Kansallisgallerian kokoelmista, kuten Kuoleman puutarha (1896) ja Halla (1895). Näyttelyn on kuratoinut FT Marja Lahelma.

Näyttely on Kansallisgallerialle tärkeä askel kokeilla, miten kokoelmateoksia voidaan tulevaisuudessa esittää yleisölle uusin tavoin. Pienikokoisten alkuperäisteosten yksityiskohtia on virtuaalisessa ympäristössä mahdollista tarkastella suuressa koossa ja ilman monia fyysisen maailman rajoituksia. Simbergin guassimaalauksia voi näyttää vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Virtuaalinäyttely mahdollistaa teoksiin tutustumisen taiteen ystävän omasta olohuoneesta käsin.

Näyttely on toteutettu Oculus Meta Quest 2 –laseille, ja sen pohjalta on tehty Digimuseoon myös selainpohjainen versio, jonka kokemiseen ei tarvitse VR-laseja. Näyttely on esillä myös Pop- ja nykytaiteen museo PoCo:ssa Tallinnassa 6.11. – 29.2.2024. Näyttelyn toteutuksessa Kansallisgallerian kumppaneina on toiminut tuotantoyhtiö Donkey Hotel Oy ja animaatiostudio Talking Animals.

Hugo Simberg on suomalaisen symbolismin tärkeimpiä taiteilijoita. Myytit, sadut ja mielikuvitus antoivat Simbergille uudenlaisen taiteen kielen, jolla oli mahdollista ilmaista vaikeita ja monimutkaisia ajatuksia tai tunteita. Tyyliltään paikoin naivististen teosten merkitykset eivät tyhjene yhteen tulkintaan, vaan niissä on aina läsnä useita toisiinsa limittyviä kerroksia ja tasoja.

Lisätietojen antajat:
Johanna Eiramo
Digitaalinen Kansallisgalleria -ohjelman johtaja
+358 400 995699
[email protected]

Anna Laamanen
Digitaalisen sisällön tuottaja
+358 443433999
[email protected]

Linkit:

Selainpohjainen näyttely: https://digimuseo.fi/nayttelyt/hugo-simbergin-maailma/

VR-näyttely: https://shorturl.at/tyAP7

Traileri: https://youtu.be/-EVQZZkzyG8

Kansallisgallerian muodostavat Ateneumin taidemuseo, Nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Kansallisgallerian vastuulla on valtion taidekokoelma, jonka ylläpitämisestä huolehtii Kansallisgallerian kokoelmahallintaosasto. Kansallisgalleriaan kuuluu lisäksi Valtion taideteostoimikunta kokoelmineen.

Digitaalinen Kasallisgalleria -ohjelma rakentaa alustan uusille elämyksille taiteen parissa. Sen tarkoituksena on testata uusia toimintamalleja ja palvelukonsepteja, pilotoida digitaalisia taide-elämyksiä ja etsiä niistä syntyviä uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Lisäksi ohjelman aikana tutkitaan mitä uutta lohkoketjuteknologia voi tuoda taidekentälle ja miten web 3.0:n tuomien mahdollisuuksien ympärille voidaan rakentaa yhteisöllisesti taide-, kulttuuri- ja museotoimintoja.