Puheenvuoro

Eduskuntatalon virtuaalikierros tarjolla Digimuseossa

Kaikki museoista ja kulttuurista kiinnostuneet voivat tutustua Eduskuntataloon nyt myös Digimuseo.fi-palvelussa. Eduskuntatalon virtuaalikierroksella tutustutaan eduskunnan toimintaan, tiloihin ja sisustukseen. 

Talossa liikutaan panoraamakuvien avulla ja tilojen käyttötarkoituksesta saa tietoa reitin varrella sijaitsevilla informaatiopisteillä. Vierailu on tarjolla suomen, ruotsin ja englannin kielellä.

Kokonaistaideteos

Itsenäisyyden ja kansanvallan monumentiksi rakennetussa Eduskuntatalossa rakennustaide, taideteollisuus, taidekäsityö ja kuvataide muodostavat arkkitehtuurin saneleman kokonaisuuden.

Eduskuntatalo edustaa 1920-luvun klassismia. Talon julkisivulla on 14 korinttilaistyylistä pylvästä ja 46 porrasta ylös pääsisäänkäynnille. Materiaali on kotimaista graniittia Kalvolasta.

Eduskuntatalon sisustus noudattelee talon sisäistä hierarkiaa: mitä tärkeämpi toiminto, sen juhlavampi ulkoasu. Sisustus on pääosin klassistinen, mutta yksityiskohdissa voi nähdä myös funktionalismin pelkistyneisyyttä ja art decon koristeellisuutta.

Kokonaistaideteos toteutettiin J.S. Sirénin johdolla. Hänen piirtämiään ovat myös tärkeimpien tilojen kalusteet, valaisimet ja lukuisat muut yksityiskohdat kuten ovet, porraskaiteet sekä istuntosalin hopeoidut äänestysuurnat.

Materiaalien moninaisuutta

Arkkitehdin apuna koristelutöissä toimi suuri joukko nuoria eturivin suomalaistaiteilijoita. Sisustuksen materiaalit pyrittiin löytämään pääosin kotimaasta. Arkkitehti hyödynsi kotimaisten materiaalien lisäksi esimerkiksi ruotsalaista Kolmårdenin kiveä ja italialaista Carraran alueen marmoria lattiapinnoissa ja portaikoissa.

Kalusteet ovat tummanruskeaksi käsiteltyä loimu- ja visakoivua, tammea ja pähkinäpuuta. Istuntosalin ja puhemiehen huoneen kalusto tehtiin eteläamerikkalaisesta jakarandasta.

Tutustu ja nauti

Digimuseossa julkaistun virtuaalikierroksen kautta pääset tutustumaan Eduskuntataloon missä ja milloin vain.

Eduskuntataloon voi tutustua myös opastetuilla vierailuilla ja etävierailuilla. Lisätietoa Eduskunnan verkkosivuilta.

Eduskunta | eduskunta.fi | [email protected]
Riksdagen | riksdagen.fi | [email protected]

Facebook: @suomeneduskunta | Flickr: FinnishParliament (Eduskunta) | Instagram: @eduskunta_riksdagen | Twitter: @SuomenEduskunta | YouTube: @SuomenEduskunta