Iina Wahlström / Sarka

Maatalouden aika

360° virtuaalinäyttely

Maatalouden aika –näyttely vie museokävijät 3000 vuoden aikamatkalle. Video-oppaana matkalla toimii näyttelijä Jussi Vatanen.

Suomen maatalousmuseo Sarka on ollut mukana Digimuseo.fi -palvelussa sen alusta asti Ennen koneita -näyttelyllään. Nyt museo laajentaa virtuaalista tarjontaansa toisen näyttelyn verran 21.6.2021 lähtien.

Tietoa näyttelystä

Kaikki alkaa jyvästä: kasvu, maatalous ja näyttely. Aluksi viljelmät antavat vasta pienen osan elannosta.

Vuosisatojen vieriessä viljelykset laajenevat: Suomesta tulee peltojen ja kaskien maa. Härkäpari vetää kyntöauraa Lounais-Suomessa samaan aikaan, kun Itä-Suomen miehet kaatavat kaskea järeään kuusimetsään. Isojako muuttaa maankäytön ja sysää maatalouden kehityksen uuteen suuntaan.

Tuulimyllyn siipien huminassa mylläri kertoo tarinoitaan. Ajatusmaailma isäntien keskuudessa alkaa muuttua. Maitoa pitääkin tuottaa suuria määriä ja tehdä siitä voita myyntiin. Se tietää suuria talkoita heinämaalla pitkää poutajaksoa toivoen ja paarmoja hätistellen. Yhä laajenevat viljelykset käyvät raskaiksi hoitaa ihmisten ja eläinten voimin. Ensin asetellaan hevosen perään niittokone ja haravakone. Tulevat ensimmäiset traktorit, maamoottorit, monet muut koneet ja laitteet.

Kehityksen katkaisee sota. Emäntä yrittää saada lasten kanssa työt tehtyä. Perunasato saadaan talteen, ja isännän kirjeitse antamilla ohjeilla ehkä muutkin välttämättömät työt tehdyksi. Maaseudun ahdinko tuntuu kaupungeissakin.

Sodan jälkeen alkaa maan rakennus pienillä tiloilla. Lehmä on joka tilalla, mutta leipää on levennettävä metsätöillä ja muilla sivuansioilla. Ensin kaikesta on pula, sitten kaikkea on liikaa. Miten saadaan tuotannon ja kulutuksen vaaka tasapainoon? Kaupungit houkuttavat nuorta väkeä. Olisiko aika laittaa pellot pakettiin ja ottaa lehmistä tapporaha.

Suurempia pinta-aloja, suurempia koneita, tehokkaampaa tuotantoa, mutta vähemmän tiloja – sellainen on maatalousyrittäjän toimintaympäristö tässä ajassa. Näyttely päättyy nykyhetkeen. Maatalouden aika jatkuu. Mihin suuntaan?

Maatalouden aika –virtuaalinäyttelyssä kuljet oikean näyttelyn 360-panoraamakuvauksella toteutetussa toisinnossa esineisiin, kuviin ja äänitarinoihin tutustuen. Virtuaalinäyttelyssä katsottavissa on myös videoklippejä, joita et fyysisessä näyttelyssä näe. Niissä Jussi Vatanen matkustaa läpi maatalouden 3000-vuotisen historian eri aikakausien hahmoja kohdaten.

 

 

Museo
Suomen maatalousmuseo Sarka
Teema
Historia

Opastetut virtuaalikierrokset

Museolla ei ole tällä hetkellä tarjolla opastettuja kierroksia.

Voit kuitenkin ottaa yhteyttä museoon ja tiedustella opastettua kierrosta haluamallesi ajankohdalle.

Ota yhteyttä

Näin vierailet digimuseossa

  1. Osallistu kotonasi

    Digimuseo.fi -palvelussa voit nauttia eri museoiden näyttelyistä missä ja milloin vaan.

  2. Koe yhdessä

    Voit vierailla Digimuseossa myös yhdessä ryhmäsi kanssa. Varaa opastettu kierros, niin voitte kokea virtuaalinäyttelyn kuten olisitte oikeassa museossa.

  3. Jokainen elämys on erilainen

    Digimuseossa löytyy näyttelyitä eri museoista ympäri Suomea. Suurin osa näyttelyistä on ilmaisia ja osaan on pääsymaksu.

Haluatko vierailla museossa fyysisesti?

Lue lisää museot.fi-sivulta
Ihmisiä museossa