Eduskuntatalo

Eduskuntatalo sijaitsee Etu-Töölössä, Arkadianmäelle. Talon näyttävä julkisivu katsoo Mannerheimintien yli Kansalaistorille ja keskustakirjasto Oodiin. Eduskuntatalossa kansan valitsemat päättäjät kokoontuvat.

Johannes Haapasalon keramiikkaveistokset Eduskuntatalon ensimmäisen kerroksen käytävällä. Kuva: Anders Portman / Kuvatoimisto Kuvio / Eduskunta
Johannes Haapasalon keramiikkaveistokset Eduskuntatalon ensimmäisen kerroksen käytävällä. Kuva: Anders Portman / Kuvatoimisto Kuvio / Eduskunta

Eduskuntatalo edustaa 1920-luvun klassismia ja sitä kutsutaan arkkitehtuurin, rakennustaiteen ja sisustusarkkitehtuurin saumattomasti yhdistäväksi kokonaistaideteokseksi. Suunnittelun pääarkkitehti Johan Sigfrid Sirén (1889-1961) oli opiskellut aikakautensa virtauksia ympäri Eurooppaa. Rakennus otettiin käyttöön vuonna 1931.

Eduskuntatalossa kansanedustajat säätävät Suomen lait ja päättävät valtion talousarviosta. Työt tehdään valiokunnissa ja täysistunnossa. Valiokuntia on seitsemäntoista, joista suuri valiokunta käsittelee Euroopan Unioniin liittyvät asiat ja perustuslakivaliokunta huolehtii, etteivät uudet lait riko kansalaisten perusoikeuksia.

Suomen eduskunta on maailman mittakaavassa hyvin avoin eduskunta. Kansalaiset seuraavat täysistuntoja paikan päällä tai verkkolähetyksinä ja tutustuvat Eduskuntataloon opastetuilla kierroksilla. Eduskuntaan valtuutetut toimittajat ja valokuvaajat käyvät eduskunnassa haastattelemassa kansanedustajia ja seuraamassa eduskuntatyötä. Eduskunnan kirjastoon on kaikilla vapaa pääsy.