Ateneumin taidemuseo

Ateneum on Suomen taiteen koti ja osa Kansallisgalleriaa.

Kuva: Ville Malja
Kuva: Ville Malja

Kokoelmaamme kuuluu yli 20 000 kansallisaarretta, jotka ovat meidän kaikkien yhdessä omistamia taideteoksia. Meiltä löytyy taidetta 1800-luvulta moderniin.

Albert Edelfeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Helene Schjerfbeckin, Hugo Simbergin, Ellen Thesleffin ja muiden kotimaisten taiteilijoiden merkkiteokset kertovat Suomen taiteen tarinan ja kansankunnan kehityskulun rakastettujen kuvien kautta.

Kokoelmamme kansainvälisiä taiteilijoita ovat muun muassa Paul Cézanne, Marc Chagall, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Vilhelm Hammershøi ja Fernand Léger. Vuorollaan vaihtuvien menestysnäyttelyiden tähtinä ovat viime vuosina vierailleet muun muassa Tove Jansson, Amedeo Modigliani ja Pablo Picasso.

Teoksemme luovat yhteisiä kuvia maailmasta, niin menneestä kuin tulevasta. Haluamme taiteen voimalla synnyttää uusia näkökulmia, oivalluksia ja empatiaa.

Ateneum on ollut taiteen koti jo vuodesta 1888. Monet taiteen suomalaiset suurnimet ovat opiskelleet rakennuksessa, jossa opetus jatkui vielä 1980-luvulle asti. Tänäkin päivänä Ateneum on elävä taidetalo, joka kutsuu näyttelyiden lisäksi ajattelua sytyttäviin tapahtumiin.